16.12.2016 Don't Mess with Cats - Που είναι οι Super-Ήρωες όταν τους χρειάζεσαι;

Ακούστε την Εκπομπή!
Καλησπέρες Σπίρτα!  Χαίρομαι που σας βρίσκω πάλι εδώ.  Δεν ξέρω αν χαίρεστε κι εσείς το ίδιο.  Αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε.

Πως τα πήγατε αυτή την εβδομάδα;  Πως τα περάσατε μακριά μου;  Δύσκολα, εεε;  Σας καταλαβαίνω!  Είναι που έλειπα εγώ από δίπλα σας.

Εμένα αυτές τις μέρες μπήκε μέσα μου το πνεύμα των Χριστουγέννων και δεν βγαίνει με τίποτα.  Εσείς νοιώσατε κάτι;  Είναι αλήθεια ότι ζούμε μεγάλες στιγμές, όπως κάθε Χριστούγεννα άλλωστε.  Μια αισιοδοξία κατ’ αρχήν δεν σας πιάνει κι εσάς, τέτοια εποχή;  Αυτό το αίσθημα ότι όλα θα πάνε καλά;  Μια αδικαιολόγητη αισιοδοξία;  Το έχετε παρατηρήσει;

Εγώ πάντως αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι σας κάνω ερωτήσεις και απαντήσεις δεν παίρνω.  Λοιπόν, μπαίνετε στο site του σταθμού, δεν είναι δύσκολο, www.spirtowebradio.com είναι, κάνετε εγγραφή και μπορείτε να μιλάτε με άλλα μέλη εδώ, να σχολιάζετε αυτά που ακούτε ΚΑΙ να απαντάτε στις ερωτήσεις μου.  Άντε, μην κάθεστε, κουνηθείτε.  Σας δίνω λίγο χρόνο.  Θα σας περιμένω εδώ, όσο θα ακούμε breaking bad – rabid dog.


Έλεγα λοιπόν πριν, πόσο πολύ επηρεάζει η εορταστική περίοδος τα κεραμιδόγατα και όχι μόνο με έναν τρόπο.  Θα συμφωνήσουμε όλοι πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που αισθανόμαστε ιδιαίτερα γενναιόδωροι με τους άλλους γύρω μας.  Τους σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο.  Γινόμαστε λίγο πιο εξωστρεφείς και λιγώτερο ομφαλοσκόποι.  Νομίζω, δεν ξέρω.
Και όταν λέω τους άλλους γύρω μας, δεν εννοώ μόνο τα πολύ κοντινά μας πρόσωπα.

Δεν ξέρω εσείς, αλλά εμένα με πιάνει ένα κάτι αυτές τις μέρες και αισθάνομαι την ανάγκη να σώσω τον κόσμο.  Ίσως γιατί ενδόμυχα δεν θέλω να παραδεχτώ ή να δεχτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας, που δεν θα κάνουν Χριστούγεννα.  Μπορώ να διαχειριστώ την φτώχια και την ανέχεια σαν έννοιες, αλλά τα Χριστούγεννα;  Με τίποτα!  Δεν το σηκώνει ο οργανισμός μου, πως το λένε, κάτι μέσα μου επαναστατεί και θέλω κάτι να κάνω, να το αλλάξω αυτό.

Κι όταν λέω Χριστούγεννα, δεν εννοώ τίποτα ονειρεμένα Χριστούγεννα, δίπλα στο τζάκι με την φλοκάτη, με τις νιφάδες να στροβιλίζονται χαριτωμένα έξω από το παράθυρο.  Εννοώ στοιχειώδη πράγματα, όπως μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, ένα πιάτο ζεστό φαΐ, ένα κομμάτι τσουρέκι.
Για τέτοια Χριστούγεννα μιλάω και πραγματικά δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται αυτά τα λίγα, τα στοιχειώδη.

Βέβαια, με το να διώχνουμε αυτή την εικόνα από το μυαλό μας, δεν καταφέρνουμε τίποτα άλλο εκτός από το να την διώξουμε από το μυαλό μας.  Έτσι;



Ξέρετε, αυτό το κεραμιδόγατο, δεν ξέρω για τα άλλα τι γίνεται, αλλά αυτό, δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι στην κυριολεξία υποφέρει με την δυστυχία γύρω του.  Με κάποιο μυστήριο τρόπο, την ενσωματώνει και την κάνει δική του.  Σαν αποτέλεσμα, δεν παρατηρεί απλά την δυστυχία γύρω του, δεν φτάνει που την διαπιστώνει, αλλά την ζει κιόλας!  Είναι η φτιαξιά του τέτοια, καταλάβατε;

Από την άλλη μεριά, είναι και κάτι άλλο στη μέση.  Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που απευθύνεται κατ’ εξοχήν στα παιδιά.  Όλο αυτό με τον Άη Βασίλη και τα ξωτικά, τα δώρα και τις καμινάδες και την μαγεία, όπου όλα φαινονται εφικτά, τι άλλο είναι, παρά ένα πανέμορφο παιδικό παραμύθι.  Το θαύμα των Χριστουγέννων λέγεται και κακά τα ψέματα, ζηλεύουμε κι εμείς και κλέβουμε κι εμείς οι μεγάλοι λίγη από την μαγεία των ημερών αυτών.  Αυτή η σκέψη λοιπόν, ότι υπάρχουν παιδιά, καλά, άσε εμάς τους μεγάλους, που είμαστε σκληρόπετσοι, αλλά το να υπάρχουν παιδιά, που δεν ζουν τα Χριστούγεννα, που στερούνται βασικά πράγματα, εμένα με τρελαίνει.

Να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική εμπειρία.  Θυμάμαι τον εαυτό μου για χρόνια, να κυκλοφορεί με το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου γεμάτο σακούλες, με ρούχα και παιχνίδια.  Ξέρετε, ρούχα από αυτά που μεγαλώνουν τα παιδιά σου και δεν τους κάνουν πια και είναι πολύ γερά για να τα κάνεις πατσαβουρόπανα.  Και παιχνίδια, από αυτά, που τους λείπει ένα κομματάκι που χάθηκε ή που χάλασε ο μηχανισμός ή παιχνίδια που μεγάλωσαν τα παιδιά και δεν τα πιάνουν πια στα χέρια τους κλπ κλπ  Ξέρετε.

Εύρισκα λοιπόν ευκαιρίες με τα παιδιά των φαναριών και τους έδινα τέτοιες σακούλες, σίγουρη ότι αυτά τα χαίρονταν πιο πολύ από τα χρήματα, γιατί αν τους έδινες λεφτά, φυσικά τους τα έπαιρναν οι …. Εργοδότες τους.  Θυμάμαι έντονα την χαρά και την σιωπηλή ευγνωμοσύνη στα μάτια τους, σαν να έπαιζε κάποια συνομωσία ανάμεσα μας, που δεν χρειαζόταν λόγια για να εξηγηθεί.
Συγκινούμαι τώρα που φέρνω την εικόνα στο μυαλό μου.
Μουσική!



Έτσι λοιπόν, με την σακούλα ανά χείρας, σαν τρόπαιο, που δεν μπορούσε κανείς να τους το πάρει, τα μικρά για τα οποία σας έλεγα, πανηγύριζαν.  Θυμάμαι μια φουρνιά τέτοια πιτσιρίκια, που είχαν πάρει μια σακούλα με παιχνίδια και είχα την τύχη να τα δω, γιατί με έπιασε στο μεταξύ το φανάρι, να βγάζουν από μέσα τα παιχνίδια να τα απλώνουν στο χορτάρι και να πανηγυρίζουν, μαρσάροντας και κάνοντας αγώνες με τα χαζά αυτοκινητάκια του πεταματού που είχαν βρει μέσα.
Την πιο συγκινητική στιγμή όμως, την έζησα με ένα γυφτάκι που δεν θάταν πάνω από 3 ή 4 χρόνων.  Ήρθε στο παράθυρο του αυτοκινήτου να ζητήσει κανένα ευρώ.  Σφίχτηκε το στομάχι μου στη σκέψη, ότι κανονικά θα έπρεπε να είναι στον παιδικό σταθμό εκείνη την ώρα και να μαθαίνει παιδικά τραγουδάκια, με την κοιλίτσα του γεμάτη.  Σταμάτησα λίγα μέτρα πιο κάτω και το φώναξα να έρθει κοντά, βγάζοντας παράλληλα μια τσάντα από αυτές που σας είπα πριν, από το πορτ-μπαγκάζ.  Του έδωσα την τσάντα και την άνοιξε όλο περιέργεια να δει τι στο καλό είχε μέσα.  Δεν του δίνουν καθημερινά τσάντες με παιχνίδια ξέρετε.  Είδε τα παιχνίδια μέσα και το μουτράκι του φωτίστηκε.  Αλήθεια, άλλαξε χρώμα!  Έλαμψε, πως το λένε;

Στο άλλο του χεράκι κρατούσε ένα μίλκο το μικράκι και έπινε.  Και εκεί που δεν το περίμενα, κάνει μια έτσι και απλώνει το χεράκι του και μου δίνει το μίλκο του.  Είπα ευχαριστώ, έχω πιεί, πιες το εσύ και έφυγα γρήγορα φροντίζοντας να γυρίσω την πλάτη, να μην με δει να συγκινούμαι.  Το είδα μετά φεύγοντας από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου, να κάθεται εκεί στη μέση του δρόμου, με την σακούλα στο ένα χεράκι και το μίλκο στο άλλο και να με κοιτάζει να απομακρύνομαι, σαστισμένο, σαν να προσπαθούσε να καταλάβει, τι ήταν αυτό που είχε συμβεί.

Το συναίσθημα το δικό μου;  Το συναίσθημα του νικητή.  Είχα κερδίσει μια μικρή μάχη.  Είχα κερδίσει το χαμόγελο ενός μικρού παιδιού.  Ανεπανάληπτο συναίσθημα, ανεκτίμητη αξία, πιστέψτε με!



Αυτές οι σκέψεις με τριγύριζαν τις μέρες αυτές, λόγω των Χριστουγέννων όπως είπα, αλλά και με έναυσμα τις συζητήσεις που κάναμε εδώ στο Spirto Web Radio, με αφορμή τον 5ο Ραδιομαραθώνιο, που διοργανώνεται φέτος τα Χριστούγεννα από τον σταθμό, με θέμα τι άλλο;  Τα παιδιά!  Φέτος όπως θα ξέρετε, στηρίζουμε το Χαμόγελο του Παιδιού και τον σύλλογο πρόληψης ατυχημάτων ανηλίκων Αγάπη για Ζωή, δηλαδή τα παιδιά.

Πιο γνωστό στους περισσότερους από μας το Χαμόγελο του Παιδιού, ένας οργανισμός βασισμένος καθαρά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σκεφτόμουν ανάμεσα σ’ άλλα (άβυσσος το μυαλό του κεραμιδόγατου), ότι ενώ είναι πολύ γνωστό σε όλους μας και ξέρουμε όλοι ότι αντικείμενο του είναι τα παιδιά, πόσοι από μας ξέρουμε ακριβώς τι κάνει και ποιο είναι το έργο του σε πραγματικά μεγέθη, πέρα από γενικότητες, γνωστές σε όλους;  Ποιος θα μας τα πει αυτά;

Όπως θα καταλάβατε, γι αυτούς τους Super Ήρωες μιλάω στον τίτλο της σημερινής εκπομπής.  Εγώ πρώτη στην σειρά, δεν είχα αντιληφθεί το μέγεθος της προσφοράς του οργανισμού αυτού ούτε είχα φανταστεί ποτέ το εύρος της δραστηριότητας του, πόσα κομμάτια πιάνει.

Να πω όμως πρώτα, πριν συνεχίσω ότι το κεραμιδόγατο εδώ, έχει ένα κόλλημα με τον εθελοντισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία, εκεί που η κρατική πρόνοια αποτυγχάνει να ανταποκριθεί και η αλήθεια είναι ότι την βλέπουμε να αποτυγχάνει τόσο συχνά, που πλέον δεν μας κάνει καμία εντύπωση!

Θα θυμάστε ως παιδιά στο σχολείο, που μας έλεγαν για τους Μεγάλους Ευεργέτες που στήριξαν το νεοσύστατο τότε Ελληνικό κράτος, με σχολεία, ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με νοσοκομεία και κάθε είδους υποδομές.  Να απαριθμήσω μερικά, έτσι απλά και μόνο για να φρεσκάρουμε την μνήμη μας, μιλάω εδώ για έργα όπως το Πολυτεχνείο της Αθήνας, η Σχολή Ευελπίδων, το Παναθηναϊκό Στάδιο, η Βαρβάκειος, το Δρομοκαϊτειο, η Σιβιτανίδειος, το Σισμανόγλειο, το Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, η Χαροκόπειος, το Μαιευτήριο Έλενα, το Σκυλίτσειο, το Ευγενίδιο, το Ζάππειο, η Λεόντειος, το Μουσείο Μπενάκη, το Αιγινήτειο, το Αρσάκειο και εκατοντάδες άλλα, λιγώτερο γνωστά, αλλά εξ ίσου σημαντικά.

Ναι, ήταν πολύ συγκινητικά όλα αυτά.  Το πιο εντυπωσιακό για μένα ήταν επίσης, ότι έργα που έγιναν τότε, όχι μόνο αποτέλεσαν την σπονδυλική στήλη ενός ανύπαρκτου επί της ουσίας κράτους-πρόνοιας, αλλά αρκετά από αυτά τα βλέπουμε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι και σήμερα.  Εγώ πάντως, επειδή όπως σας είπα έχω το μικρόβιο, απορώ συχνά και εξανίσταμαι και αναρωτιέμαι: Που πήγαν επί τέλους οι Μεγάλοι Ευεργέτες;  Που βρίσκονται σήμερα οι άνθρωποι αυτοί που θα διέθεταν περιουσίες ολόκληρες για την κοινωνική ανέχεια;
Που είναι οι Super Ήρωες να σε σώσουν όταν τους χρειάζεσαι;  Οι απαντήσεις σε λίγο.



Αν το ψάξει κανείς, αλλά μόνο αν το ψάξει, θα δει ότι κάποιες τέτοιας μορφής ιδιωτικές, μη κρατικές δηλαδή πρωτοβουλίες, δωρεές και κληροδοτήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα.
Εδώ όμως γεννιέται το ερώτημα, γιατί δεν προβάλλονται αυτά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Γιατί ο μέσος Έλληνας στην πλειοψηφία του δεν έχει ιδέα για παράδειγμα, τι είναι και τι κάνει το ίδρυμα Νιάρχος ή το ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης ή το ίδρυμα Λεβέντη ή το Διάζωμα και τόσα άλλα;  Γιατί φτάνουν καθημερινά στ' αυτιά μας και βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες που αφορούν θέματα κακοδιαχείρισης, σκάνδαλα, διαφθορά, εγκληματικότητα και παραβατική συμπεριφορά γενικά, αλλά σπάνια φτάνουν ως εμάς αυτές που αφορούν το έργο που παράγεται στα κοινωφελή ιδρύματα;

Και ναι, το ομολογώ, ανάμεσα στα κοινωφελή ιδρύματα είναι και η εκκλησία.  Μπορεί να μην είμαι ο κλασσικός θρησκευόμενος τύπος, μπορεί να έχω ιδεολογικές διαφορές και φιλοσοφικές αντιλήψεις εκ διαμέτρου αντίθετες με την εκκλησία, αλλά τους αναγνωρίζω ότι παράγουν τεράστιο κοινωφελές έργο, το οποίο όμως γνωρίζουν μόνο όσοι ασχολούνται και στ αυτιά μας φτάνουν μόνο οι περιπτώσεις κατάχρησης και τα συναφή.

Ας σκεφτούμε όμως, μήπως το έχουμε ανάγκη σαν λαός να μαθαίνουμε κάθε τι καλό που συμβαίνει σ' αυτή την χώρα;  Μήπως η απάθεια που έχει καταλάβει όλα τα στρώματα του πληθυσμού σήμερα, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που θέλει να θάβει τα καλά και να προβάλλει τα άσχημα, κάνοντας μας όλους να αισθανόμαστε ανήμποροι (και τελικά απαθείς) μπροστά στην διαφθορά και στην διαπλοκή και στην εγκληματικότητα;

Θα σας παραπέμψω για απαντήσεις, σε κάποια πράγματα που είπα στην προηγούμενη εκπομπή, για τον ρόλο των media στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά και του κοινωνικού προφίλ ενός λαού.  Αν μπορούμε σήμερα να στεκόμαστε απαθείς μπροστά σε κάποια πράγματα, αυτό το χρωστάμε σε κάποιους, που μας θέλουν ακριβώς έτσι, απαθείς και παχύδερμα και χωρίς κριτική αντίληψη.  Δεν ξέρω, να θυμηθούμε πάντως να τους στείλουμε τον λογαριασμό κάποια μέρα, μαζί με το ευχαριστήριο τηλεγράφημα.



Διάβαζα πριν καιρό ένα αρθράκι στα ψιλά, που μου έδωσε έστω και στιγμιαία έστω και προσωρινά την αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί ν' αλλάξει σ' αυτόν τον τόπο.  Διάβαζα ότι ο εκλιπών ιδιοκτήτης του γνωστού ξενοδοχείου «Τιτάνια» στην Πανεπιστημίου, το κληροδότησε στο «Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας ενημερωθεί για τα προβλήματα που λογικά αντιμετώπιζε ο σύλλογος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εκλιπών επιχειρηματίας φέρεται να άφησε στη διαθήκη του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του κεντρικού ξενοδοχείου επί της οδού Πανεπιστημίου στο σύλλογο, με το ρητό όρο να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του και τα έσοδα από την ξενοδοχειακή επιχείρηση να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.

Δεν έχουν καμία σημασία οι λεπτομέρειες κι ούτε ξέρω, αν η δωρεά υλοποιήθηκε τελικά.
Σημασία έχει ότι ένας συμπολίτης μας είχε την ευφυΐα να κοιτάξει λίγο πέρα από τον αφαλό του και να σκεφτεί ότι λίγα χρήματα παραπάνω στις τσέπες των κληρονόμων του, δεν θα έκαναν τόση διαφορά στην ζωή τους, όση έκανε η δωρεά σ' ένα ίδρυμα, που έχει αποδείξει την αξία του, μέσα από αντίξοες συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια.

Σκεφτείτε το τώρα αυτό σε αντιδιαστολή με μια άλλη είδηση φέτος το καλοκαίρι, που μας πληροφορούσε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002 λειτουργούσε ένα σπίτι για παιδιά-θύματα κάθε μορφής βίας, στην Αρχαία Κόρινθο, σε οίκημα που του είχε παραχωρηθεί από μία ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία όμως επικαλούμενη εργασίες βελτίωσης και συντήρησης που είχαν γίνει στο οίκημα από το «Χαμόγελο», με αγωγή της ζήτησε την απομάκρυνση του οργανισμού και των παιδιών που μεγάλωναν σε αυτό.

Ενώ λοιπόν το Χαμόγελο του παιδιού πρωτόδικα δικαιώθηκε, ένα εφετείο εκ των υστέρων έκρινε ότι είναι καλή ιδέα να πετάξουν στον δρόμο τα παιδιά που φιλοξενούσε το Σπίτι  και …. και …. προσέξτε με, να επιδικάσει τα δικαστικά έξοδα, που ανέρχονταν σε 23.000 ευρώ, στο Χαμόγελο του Παιδιού!

Εντάξει, ήξερα ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή.  Για το άλλο όμως, δεν είχα καμία ενημέρωση.
Δεν θα πω ποιο είναι το άλλο, γιατί σέρνεται και περιύβριση αρχής στις μέρες μας.  Θα πω μόνο, ότι η Ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε δύο φορές για το ίδιο θέμα και εξέδωσε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις.  Ποια από τις δύο πρέπει τώρα να σεβαστώ εγώ;  Είδατε κάτι διλήμματα που μας βάζουν;  Καμιά ιδέα εσείς;



Τέλος πάντων, εκ φύσεως δεν μου αρέσει η γκρίνια και σαν κεραμιδόγατο που είμαι, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην θετική πλευρά των πραγμάτων, μπήκα στο site του Χαμόγελου, να μάθω περισσότερα πράγματα γεμάτη περιέργεια για την δράση αυτού του πολύτιμου οργανισμού.
Η περιέργεια όμως σκότωσε την γάτα λένε και παραλίγο να αποτελειώσει και το γατί που σας μιλάει τώρα.

Διαβάζω λοιπόν στα Νέα μας ένα δελτίο τύπου με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου, με τίτλο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πρέπει να πληρώσει 23.845,38 ευρώ για Τέλη Κυκλοφορίας για τα ασθενοφόρα και τα οχήματα που δίνουν λύσεις καθημερινά σε χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη!

Μεταξύ άλλων και δύσπιστο το κεραμιδόγατο σας, λέω, δεν μπορεί, θα αστειεύονται ασφαλώς και συνεχίζω την ανάγνωση.  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα πρέπει να καταβάλλει το υπέρογκο ποσό των 23.845,38 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας για τη λειτουργία:
● των εξειδικευμένων Κινητών Ιατρικών Μονάδων Εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα) που δρουν υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Α.Β.
● των οχημάτων άμεσης επέμβασης και υποστήριξης παιδιών που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο που δρουν κατόπιν εισαγγελικών εντολών και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία
● των Κινητών Ιατρικών Μονάδων Προληπτικής Ιατρικής που δρουν σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
● των οχημάτων που καθημερινά μεταφέρουν στα σχολεία τους τα 278 παιδιά από τα 10 Σπίτια μόνιμης διαμονής και τα 38 παιδιά από τα 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του οργανισμού.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 λοιπόν, θα πρέπει να καταβληθούν 23.845,38 ευρώ για τα Τέλη Κυκλοφορίας καθώς παράλληλα θα πρέπει να πληρωθεί -όπως κάθε μήνα- πλήθος φόρων με τους οποίους επιβαρύνεται χωρίς καμία ελάφρυνση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (Φ.Π.Α., φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος ιδιόχρησης ακινήτων, φόρος παραχώρησης ακινήτων, φόρος αποδοχής κληρονομιάς κ.λ.π.).

Όλα αυτά, όταν το ανίκανο ελληνικό κράτος ξέρει ότι κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται από τις δράσεις για τα παιδιά και όλα αυτά την ίδια στιγμή που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ για χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη, για τα 316 παιδιά που μεγαλώνουν στα σπίτια του, για εκατοντάδες παιδιά με προβλήματα υγείας, για χιλιάδες παιδιά που ζουν στα όρια της φτώχειας!

Και μιλάμε εδώ για έναν οργανισμό που στην Ελλάδα έχει πιστοποιηθεί ως φορέας παροχής Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης. Διεθνώς, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναγνωριστεί για τη δράση του, διατηρώντας καίριες θέσεις σε διεθνείς φορείς και οργανισμούς, ενώ στην Ολλανδία, έχει αναγνωριστεί ως οργανισμός κοινής ωφελείας και δεν επιβαρύνεται με φόρους για συγκεκριμένες ενέργειες.  Στην Ολλάνδία, εεεε;  Μην μπερδεύομαστε!

Τώρα να πω κάτι βαρύ ή να το αποφύγω χριστουγεννιάτικα, να μην κολάζομαι κιόλας;  Τι λέτε;



Για μια ακόμη φορά θα πω τέλος πάντων, γιατί δεν θέλω να σας στενοχωρώ, με τα προβλήματα υγείας και τις επιπλοκές που αντιμετώπισα, διαβάζοντας όλα αυτά που σας παρέθεσα πριν.  Αν δεν με σκοτώσει αυτό το κράτος πρόνοιας που διαθέτουμε, σας το λέω να το ξέρετε, θα με τρώτε στη μούρη για καιρό.  Δεν θα πεθάνω ποτέ.

Ας δούμε τώρα την αισιόδοξη πλευρά και πως θα μπορέσουμε να αφήσουμε τους καημένους τους Super Ήρωες της καθημερινότητας μας να κάνουν την δουλειά τους τελικά, χωρίς τρικλοποδιές και χτυπήματα κάτω από την ζώνη, σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται καθημερινά από μια βαθιά και πολυετή οικονομική αλλά και κοινωνική και θεσμική κρίση.  Σε μια Ελλάδα που ο σεβασμός στους θεσμούς έχει χαθεί οριστικά, όχι γιατί είμαστε προπέτες σαν λαός, αλλά γιατί δεν μπόρεσαν οι ίδιοι οι θεσμοί να κερδίσουν τον σεβασμό μας, να τα λέμε κι αυτά.

Διάβαζα λοιπόν στον κοινωνικό Απολογισμό 2015 του Χαμόγελου, ότι το 2015 Το Χαμόγελο του Παιδιού υποστήριξε με διάφορους τρόπους 95.701 παιδιά & τις οικογένειές τους,

Με σπαρμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα παντού στην Ελλάδα, τα Πανελλήνια Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης και Έκτακτης Ανάγκης, έτοιμα να επέμβουν όπου υπάρχει ανάγκη.
Με 3 Γραμμές Βοήθειας για Παιδιά
1)Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 (λειτουργεί από το1997)
2)Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 (λειτουργεί από το2008)
3) Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
είναι οι μοναδικές γραμμές βοήθειας διαθέσιμες κάθε στιγμή και λεπτό και σε οποιαδήποτε ανάγκη!
Με το Κέντρο έκτακτης ανάγκης του Αεροδρομίου να παρέχει την απαιτούμενη αυτονομία και δυνατότητα παροχής βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στόχος του Χαμόγελου με όλα αυτά είναι η παροχή βοήθειας σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη ή κίνδυνο.  Τα μέσα αυτά λειτουργούν 24/7, 365 μέρες/χρόνο, πανελλαδικά.  Είναι δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά.  Στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους.  Απευθύνονται σε παιδιά, ενήλικες και γονείς, δασκάλους, φορείς και άλλους οργανισμούς.  Διασυνδέονται με τα Κέντρα άμεσης κοινωνικής επέμβασης και συντονίζονται σε κεντρικό επίπεδο.

Οι τηλεφωνικές γραμμές που ανέφερα πριν, χαρακτηρίζονται ως γραμμές έκτακτης ανάγκης και διασυνδέονται με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  Έτσι, μέσα στο 2015 το Χαμόγελο του παιδιού είχε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056,
272.881 κλήσεις
39.793 κλήσεις για ιδιαίτερα σοβαρά θέματα παιδιών
114 Επιτόπιες Παρεμβάσεις για 156 παιδιά σε άμεσο κίνδυνο
988 καταγγελίες για συνολικά 1.975 παιδιά με κάποιο πρόβλημα
8.852 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 και
Διαχείριση 141 σοβαρών περιστατικών εξαφανίσεων παιδιών

Να πω εδώ ότι η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Χαμόγελου στελεχώνεται από εθελοντές εξειδικευμένους στην έρευνα και στη διάσωση καθώς και οι κυνοφιλικές ομάδες που συμμετέχουν αποτελούνται από εθελοντές χειριστές και από πιστοποιημένους στην έρευνα σκύλους.

Δύσκολα πράγματα, δεν γίνονται μόνο με ευχολόγια.  Νοιώθετε κι εσείς τώρα μια αισιοδοξία να σας γεμίζει τις άδειες μπαταρίες;  Όταν ξέρεις ότι οι Super Ήρωες επαγρυπνούν, μπορείς να μην αισθάνεσαι καλά;



Να σας φτιάξω κι άλλο;  Σήμερα με δαπάνες του Χαμόγελου λειτουργούν συνολικά 14 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας, στα οποία έχουν βρει μία πραγματική οικογένεια περισσότερα από 750 παιδιά! Σήμερα στα σπίτια μεγαλώνουν συνολικά 377 παιδιά, διαφόρων ηλικιών, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καταγωγής, που οι αρμόδιες Εισαγγελικές & Δικαστικές Αρχές έκριναν αναγκαία την απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
1. Μελίσσια 2. Μοσχάτο 3. Καρέας 4. Περιστέρι 5. Μαρούσι 6. Αμπελόκηποι 7. Αρχαία Κόρινθος 8. Θεσσαλονίκη 9. Κέρκυρα 10.Κυλλήνη 11.Αίγιο

Παράλληλα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε 53 ενήλικα πλέον παιδιά παρέχοντας τους την στήριξη που έχουν ανάγκη, όπως κάθε οικογένεια!  Ξαφνικά η λέξη οικογένεια αποκτά μια άλλη διάσταση στα μάτια μου.

Το 2015 το Χαμόγελο έλαβε 128 αιτήματα φιλοξενίας στα Σπίτια του για 186 παιδιά
Από το 2002 έως και 31/12/2015 -λόγω έλλειψης χώρων- δεν καταφέρε να ανταποκριθεί σε 1.509 αιτήματα φιλοξενίας παιδιών.  Να σημειωθεί ότι το 81% των παιδιών βρίσκονται εκεί λόγω κοινωνικών αιτιών (σοβαρά προβλήματα υγείας των γονέων, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λ.π.), ενώ το 96% των παιδιών έχουν καταγωγή από την Ελλάδα.  Διότι το χαμόγελο χρειάζεται σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας και φυλής.

Επίσης το χαμόγελο προσφέρει στήριξη Παιδιών με προβλήματα Διαβίωσης, μέχρι τώρα σε 12.828 παιδιά και τις οικογενειες τους με σοβαρά προβλήματα Διαβίωσης.   Σε ποσοστό 79,2% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.  Από αυτά, τα 3.884 (30,27%) ήταν παιδιά που δέχθηκαν τις υπηρεσίες του Οργανισμού για πρώτη φορά.
Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας του Χαμόγελου υπάρχουν και λειτουργούν σε: Αθήνα (Μαρούσι και Ίλιον) Νέα Μάκρη Θεσσαλονίκη Πάτρα Πύργος Κόρινθος Τρίπολη Χαλκίδα Κέρκυρα Χανιά Λάρισα

Σας ζάλισα με τα νούμερα;  Δεν είναι παράξενο.  Τέτοια νούμερα ζαλίζουν και έρχονται κι άλλα σε λίγο



Δεν είναι μόνο αυτά λοιπόν.  Το Χαμόγελο δεν επεμβαίνει μόνο αφού γίνει το κακό.  Προωθεί και την Πρόληψη & Ευαισθητοποίηση Μαθητών, Γονέων & Εκπαιδευτικών.  Με αιχμή του δόρατος τον ΟΔΥΣΣΕΑ, το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, το χαμόγελο προσφέρει

1. ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσω διαδραστικής πλατφόρμας
2. παράδοση σεμιναρίων από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού σε επαγγελματίες σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
3. Επιπλέον, ο «Οδυσσέας» έχει τη δυνατότητα:
4. • να λειτουργεί ως Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων σε όποια περιοχή υπάρχει ανάγκη καθώς διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για κάτι τέτοιο.
5. • Παράλληλα μέσω του «Οδυσσέα» πραγματοποιούνται σεμινάρια και ενημέρωση επαγγελματιών στην παροχή πρώτων βοηθειών από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού.

Στα πλαίσια αυτά, το χαμόγελο επισκέφθηκε το 2015 19 πόλεις.  Παρείχε υπηρεσίες πρόληψης σε 5.010 μαθητές με Βασικές θεματικές ενότητες:
Την Βία κατά των Παιδιών
Τον  Ενδοσχολικό Εκφοβισμό (bullying)
Την Εξαφάνιση
Την Χρήση του διαδικτύου
Την Χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών
Συνολικά μέσω των παρεμβάσεων αυτών το χαμόγελο παρείχε ενημέρωση, κατευθύνσεις, ενδυνάμωση σε 1.412 γονείς και εκπαιδευτικούς  Φυτεύουμε δηλαδή τον σπόρο που θα καρποφορήσει αύριο.



Στον τομέα της υγείας το χαμόγελο Υποστηρίζει παιδιά με προβλήματα Υγείας & τις οικογένειές τους Δωρεάν – Καθημερινά - όλο το 24ωρο – Πανελλαδικά Απλά, με ένα τηλέφωνο στο 1056!
Το 2015 πρόσφερε Στήριξη σε 1.097 παιδιά με σοβαρά προβλήματα Υγείας, με συνολική κάλυψη 4.559 αιτημάτων.  Εξ αυτών τα 271 παιδιά ήταν ανασφάλιστα.

Επίσης προσφέρει Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών στα Νοσοκομεία.  Μόνο το 2015 Υποστήριξε 12.989 νοσηλευόμενα παιδιά στα Νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.  Επίσης έχει εξοπλίσει και συντηρεί Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής Θεραπείας για νεογνά & παιδιά με Ασθενοφόρα.  Το 2015 1.409 παιδιά διακομίστηκαν πανελλαδικά με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες για νεογνά και παιδιά (σύνολο 3.208 σήματα)

Στον τομέα της Προληπτικής Ιατρικής, με τις 3 Κινητές Ιατρικές Μονάδες:
•Το Πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
•Την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οφθαλμιατρικής & Ωτορινολαρυγγολογίας»
•Την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Παιδιατρικής & Οδοντιατρικής
Το χαμόγελο πρόσφερε μέσα στο 2015 παροχή εξετάσεων προληπτικής ιατρικής σε 15.038 παιδιά, με 24.749 το σύνολο Προληπτικών Ιατρικών/Οδοντιατρικών Εξετάσεων.

Εντυπωσιακά νούμερα!


Τέλος το χαμόγελο διαθέτει «Το Σπίτι του Παιδιού» που είναι Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης/παραμέλησης/ ενδοοικογενειακής βίας καθώς και παιδιά εμπλεκόμενα σε περιστατικά εκφοβισμού.
«Το Σπίτι του Παιδιού» στελεχώνεται από θεραπευτική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τον ψυχίατρο - επιστημονικά υπεύθυνο του Κέντρου, παιδοψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπευτή και ειδική παιδαγωγό.  Παράλληλα, στο οίκημα λειτουργεί αυτόνομος και ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο -υπό καθεστώς πλήρους προστασίας- παιδιά θα μετέχουν στις νομικές διαδικασίες με την ιδιότητα του θύματος ή του μάρτυρα.  Το 2015 Υποστηρίχθηκαν 214 παιδιά και Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.233 θεραπευτικά ραντεβού.

Πρόσθετα στα παραπάνω, το 2014 συστήθηκε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού το οποίο απαριθμεί 19 οργανισμούς/μέλη από συνολικά 14 κράτη της Ε.Ε. και την προεδρία του Δ.Σ. ανέλαβε «Το Χαμόγελο του Παιδιού».  Βασικοί Στόχοι του Δικτύου:
• η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων εργαλείων και πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο
• η ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών για το φαινόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο
• η ανάπτυξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Τέλος το χαμόγελο προσφέρει Δημιουργική Απασχόληση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Το 2015, 5.865 παιδιά διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων απασχολήθηκαν δημιουργικά στον ειδικό χώρο, που λειτουργεί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα ξέρατε εσείς αυτά;  Εγώ ομολογώ πως όχι



Πως γίνονται πραγματικότητα όμως όλα αυτά;  Να είναι καλά οι Super Ήρωες!  Εθελοντισμός λέγεται και είναι ο Θεμέλιος λίθος του Οργανισμού.  Είναι οι 2.350 εθελοντές, που με τη δική τους προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχιση του έργου του χαμόγελου.  Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο όμως ναι, υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς αμοιβή παλεύουν για τα παιδιά.  Οι εθελοντές απασχολούνται σε όλες τις δράσεις πανελλαδικά και καλύπτουν βασικές ανάγκες, τόσο με την ειδικότητά τους όσο και με την εκπαίδευσή τους στις προκαθορισμένες δράσεις.

Δεν φτάνει όμως ο εθελοντισμός.  Χρειάζονται και χρήματα για ένα τέτοιο έργο.  Τα αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης και οι κινητές μονάδες δεν κινούνται εθελοντικά, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, δεν ξέρουμε για το μέλλον, τι θα γίνει.  Το τεράστιο έργο του Οργανισμού αυτού συντηρείται αποκλειστικά χάρη στις χρηματικές δωρεές του απλού κόσμου και τις χορηγίες -χρηματικές ή σε είδος– εταιρειών, που συμμετέχουν στην κάλυψη των αναρίθμητων αναγκών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ο οργανισμός στηρίζει.

•Σχεδόν μηδενική κρατική επιχορήγηση, μικρότερη του 1,5% και σιγά μην συγκινηθεί η πολιτεία
•Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών μόλις το 9.87% των εσόδων του δαπανάται για τη διοικητική του λειτουργία, σημειώστε το αυτό κάπου.  Με άλλα λόγια, από κάθε 1 ευρώ που προσφέρεται στον οργανισμό, τα 90 λεπτά αξιοποιούνται απευθείας στο σκοπό για τον οποίο προσφέρονται.

Πως κατανέμονται τα έσοδα του Χαμόγελου;  Το 2015 μόνο,
σε Σπίτια για Παιδιά 8.406.000
σε Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας 545.000
σε Γραμμές Βοήθειας 969.000
στην Υγεία 2.758.000
στα Κέντρα Στήριξης 688.000
στις Παρεμβάσεις Ενημέρωσης σε Παιδιά, Γονείς & Εκπαιδευτικούς 514.000
σε Δημιουργική Απασχόληση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών 134.000
στο YouSmile το Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο 171.000
Συνολικά κόστη 14.189.416,26 Διοικητικά κόστη 1.400.000,00
Από τον συνολικό προϋπολογισμό μόνο 9.87% καλύπτει διοικητικά έξοδα

Σκεφτείτε τώρα αν όλο αυτό το έργο γινόταν από κρατικό οργανισμό.  Τα νούμερα θα ήταν ανάποδα.  Το 90% θα ήταν διοικητικό κόστος και μόνο το 10% θα πήγαινε στον σκοπό του οργανισμού.  Είμαστε τρομεροί όταν ενδυθούμε τον μανδύα του ελληνικού δημοσίου!



Αλλά όπως είναι γραμμένο και μέσα στη φιλοσοφία του οργανισμού, Αλβανάκια, άσπρα, μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο.  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 20 χρόνια τώρα εκτός από ελληνόπουλα φροντίζει και για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, θέτοντας στη διάθεση κάθε παιδιού πρόσφυγα και μετανάστη το σύνολο των υπηρεσιών του Οργανισμού, με κυριότερα:

  Φιλοξενία παιδιών και συνεργασία με αρμόδιους φορείς, με στόχο την επανένωση με τις οικογένειές τους, όταν αυτό είναι εφικτό
  Φιλοξενία οικογενειών σε συγκεκριμένους χώρους
  Άμεση διαχείριση έκτακτων περιστατικών με την πραγματοποίηση επιτόπιας παρέμβασης και λήψης καταγγελιών
  Παροχή προληπτικών ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών
  Ενεργοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού, είτε εντός της χώρας, είτε διακρατικά
  Υποστηρικτική παρουσία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων κατά την άφιξη των παιδιών στη χώρα, άμεσες διακομιδές, κλπ.
  Παροχή κάθε είδους υποστήριξης σε παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια ή μη ιατρικά προβλήματα
  Υποστήριξη σε υλικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο με στόχο την άμεση κάλυψη των βασικών αναγκών οικογενειών
  Υποστήριξη και διασύνδεση οικογενειών με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό για Παιδιά που βρέθηκαν μόνα στη χώρα μας

Εκατοντάδες παιδιά Φοβισμένα Βρήκαν φροντίδα και αγκαλιά στα Σπίτια του χαμόγελου και αρκετά από αυτά Σήμερα είναι ασφαλή με την οικογένειά τους.  Πόσο όμορφο ακούγεται αυτό!



Καταλαβαίνετε τώρα πιστεύω, γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία ο Ραδιομαραθώνιος που διοργανώνει το Spirto Web Radio αύριο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.  Γιατί το κάθε ευρώ μετράει και έχει μεγάλη δύναμη, όσο και να μας φαίνεται γελοίο σαν ποσό.  Αύριο μαζευόμαστε όλοι την Κηφισιά, θα είμαστε εκεί από τις 11 το πρωί, μέχρι αργά, εξηγώντας και παροτρύνοντας τον κόσμο να δείξει την ευαισθησία του και στηρίζοντας ταυτόχρονα το χαμόγελο του παιδιού και τον σύλλογο πρόληψης ατυχημάτων ανηλίκων, Αγάπη για Ζωή.

Δεν ζητάμε τίποτα σπουδαίο, τίποτα που να μην μπορούμε να προσφέρουμε.  Λίγα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης χρειάζεται το χαμόγελο του παιδιού, ότι μπορεί ο καθένας και ένα τηλεφώνημα ή ένα sms στο 19810.  Πλαστικά καπάκια που πετάμε καθημερινά, ζητάει ο σύλλογος Αγάπη για Ζωή, τα οποία μετατρέπει μαγικά σε αναπηρικά καροτσάκια, για άτομα που τα έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να τα αποκτήσουν.  Τόσο λίγα μπορούν να κάνουν τόσα πολλά, όσα δεν πάει το μυαλό σας.

Γι αυτό πρέπει αύριο να είμαστε όλοι εκεί, στην Κηφισιά, στο εμπορικό κέντρο Μελά, Κηφισίας 238-240, στον τροχονόμο της Κηφισιάς, απέναντι από την πλατεία πλατάνου.  Πάρτε τα παιδιά σας μαζί και μάθετε τα να μοιράζονται.  Αγάπη για αρχή και μετά ότι άλλο.  Δείξτε τους έμπρακτα τι σημαίνει Χριστούγεννα και γιατί τα λένε γιορτή αγάπης.  Δείξτε τους πως ακριβώς το θαύμα των χριστουγέννων γίνεται πραγματικότητα.  Φέρτε ότι μπορεί ο καθένας ή τίποτα.  Αρκεί και ένα τηλεφώνημα, για να βοηθήσετε.

Να πω εδώ ότι όσοι μας επισκέπτονται μπορούν να παρκάρουν στο Paradise parking του εμπορικού κέντρου μελά, πληρώνοντας μόνο 5 ευρώ, όση ώρα κι αν σταθμεύσουν, χωρίς χρονοχρέωση δηλαδή.  Παρκάρετε, επισκεφτείτε μας και πληρώστε μόνο 5 ευρώ κατά την έξοδο σας από το parking, επιδεικνύοντας την κάρτα που θα σας προμηθεύσει το spirto web radio.  Στο μεταξύ, μια εβδομάδα πριν τα χριστούγεννα κάνετε με την ευκαιρία αυτή και μία βόλτα στην χριστουγεννιάτικη κηφισιά.

Οι Super Ήρωες είναι εδώ, παιδιά και είμαστε εμείς



Καληνύχτα από μένα σπιρτόνια!  Όμως μη φύγετε!  Σε λίγο θα είναι κοντά μας ο Μιχάλης Μαυροβουνιώτης για ένα ακόμη σεργιάνι στους ρεμπέτικους δρόμους, με ωραία τραγούδια, με ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία και φυσικά με τις δικές σας αφιερώσεις.

Δείτε και το υπόλοιπο πρόγραμμα του σπίρτου κάτω από το Σπιρτο-λόγιο και να θυμάστε ότι το Spirto Web Radio εκπέμπει για σας, 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα.

Σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση.  Δεν ανανεώνουμε ραντεβού μας για την επόμενη Παρασκευή την ίδια ώρα, αλλά για αύριο.  Αύριο είμαστε όλοι από νωρίς στην Κηφισιά.  Με την μικρή ή την μεγάλη σακουλίτσα του, ότι μπορεί ο καθένας, με δύο κουτιά εβαπορέ ή με πλαστικά καπάκια μέσα, αλλά κυρίως κρατώντας ένα παιδί από το χέρι, είμαστε όλοι εκεί.  Για να δείξουμε στα παιδιά, πως γίνονται τα θαύματα.








Comments


DON'T MESS WITH CATS - THEY ARE LIONS IN DISGUISE
Live On Air: κάθε Παρασκευή στις 7 το βράδυ
On Replay: Σάββατο πρωί στις 10, αχάραγα με τον πρώτο καφέ. Bring the cake!
Όλες οι αναρτήσεις και το περιεχόμενο εδώ, γρατζουνίστηκαν responsibly από το * Κεραμιδόγατο
Όσοι δεν πρόλαβαν τις ζωντανές εκπομπές, οι εκπομπές διατίθενται στο Mixcloud, σε πακέτο για το σπίτι ;-)


Forget Me Not - Ακολουθήστε το Κεραμιδόγατο:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ