Read My Lips!! Not My Shirt! My Lips!!! 19.06.2018 - Το Νησί των Μεγάλων Θεών







Προοίμιο


Σπίρτα μου καλώς σας βρίσκω. Λίγες εβδομάδες μακριά σας και νάτο πάλι το στερητικό. Μου λείψατε πάει να πει. Το ίδιο ελπίζω να σας έλειψα κι εγώ. Σας άφησα άνοιξη και σας βρίσκω καλοκαίρι.



Σήμερα το θέμα μας θα είναι λίγο διαφορετικό, απ’ ότι σας έχω συνηθίσει, αλλά αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας ή απογοήτευσης. Σταθείτε! Που πάτε; Δεν τελείωσα ακόμα! Μπορεί να το καταλάβατε από τον τίτλο της εκπομπής. Μπορεί να το καταλάβατε από τη μουσική εισαγωγή. Πρώτη φορά που θα ακούσετε ελληνική μουσική από μένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν την εκτιμώ απεριόριστα.

Σήμερα λοιπόν θα σας πω για την Σαμοθράκη. Ένα ονειρεμένο προορισμό που όσοι την έχουν γνωρίσει από κοντά, θα πουλούσαν και την ψυχή τους ακόμα, για να την επισκεφθούν ξανά. Πρέπει να ξέρεις τι χάνεις, για να εκτιμήσεις κάτι. Να το έχεις ζήσει.

Απόψε κάνουμε λοιπόν ένα μικρό διάλλειμα από τα ψυχοαναλυτικά μας και ασχολούμαστε με κάτι ευχάριστο. Ένα μαγικό νησί, με απίστευτα παλιά ιστορία, για το οποίο οι περισσότεροι πολύ λίγα γνωρίζουμε. Σαν την Χαλκιδική δεν έχει, λένε πολλοί, αλλά ο δικός μου αντίλογος είναι «Σαν την Σαμοθράκη δεν έχει!».

Την είπαν νησί των Μεγάλων Θεών και φυλαχτό στην άκρη του Αιγαίου. Ένα βουνό στη μέση του πελάγους, ένα απομακρυσμένο, μικρό κομμάτι Ελληνικής γης, τόσο παλιό, όσο και ο κόσμος και πατρίδα της Νίκης, η Σαμοθράκη είναι ένας τόπος μαγικός, που δεν ξεχνιέται.



Θα σας εξηγήσω σε λίγο το γιατί. Το γιατί, όχι το γατί.

Ιστορικό της δράσης


Θα πούμε απόψε για μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε, με στόχο την αποκατάσταση των Ιστορικών Μονοπατιών της Σαμοθράκης. Γιατί αποκατάσταση; Γιατί Μονοπάτια; Θα τα δούμε όλα, ένα-ένα.

Όλα άρχισαν όταν το Μουσείο του Λούβρου ξεκίνησε την συντήρηση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης που βρίσκεται εκεί. Όλοι το ξέρουμε, όλος ο κόσμος το ξέρει, εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι η πατρίδα του διάσημου αυτού αγάλματος. Ακόμα κι εμείς ξέρουμε ελάχιστα. Ακούμε Νίκη της Σαμοθράκης και δεν ξέρουμε αν αφορά κάποια πολεμική νίκη του νησιού ή τι άλλο.

Αρκεί να σας πω, ότι ακόμα και το Μουσείο του Λούβρου που το … φιλοξενεί, αν μπορούμε να το πούμε έτσι και να μιλάμε για φιλοξενία, πολύ πρόσφατα και μετά την συντήρηση, για την οποία σας έλεγα, αποφάσισε να βάλει μια μικρή πινακίδα δίπλα στο άγαλμα, με αναφορά στον τόπο καταγωγής του, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται το νησί σε όλη του την μεγαλειώδη ομορφιά.

Με αφορμή λοιπόν την συντήρηση του περίφημου αγάλματος, δύο οργανισμοί, διεθνούς εμβέλειας, που ασχολούνται με πολιτιστικά θέματα, το Centre Culturel Hellénique CCHEL και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης και τοπικούς συλλόγους της Σαμοθράκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συνδέσουν ξανά την επιβλητική, πασίγνωστη φιγούρα της Νίκης με τον τόπο καταγωγής της, για τον οποίο ο κόσμος, όπως είπαμε, ελάχιστα γνωρίζει, αξιοποιώντας το πρόγραμμα πολιτιστικής αναβίωσης, Μονοπάτια Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ.

Θα ρωτήσετε τώρα τι είναι τα Μονοπάτια Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και το οποίο έχει αναλάβει για την Ελλάδα η ΕΛΛΕΤ, και το οποίο πρόγραμμα σκοπό έχει να αποκαταστήσει τα ιστορικά μονοπάτια διάφορων περιοχών και μεταξύ αυτών και της Σαμοθράκης.

Τώρα θα ρωτήσετε τι είναι τα ιστορικά μονοπάτια της Σαμοθράκης πιο ειδικά, τι ενδιαφέρον έχουν και θα έχετε και δίκιο να ρωτάτε.
Λίγο την υπομονή σας και θα σας πω γι αυτά και για ποιο λόγο είναι σημαντικά και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα στηρίζει και βγάζει προγράμματα γι αυτά.

Τα Μονοπάτια


Τα μονοπάτια της Σαμοθράκης είναι διαδρομές που διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες και σκοπό είχαν να φέρνουν κοντά και να ενώνουν πόλεις, χωριά και ανθρώπους. Τα παραδοσιακά αυτά μονοπάτια, δημιουργήθηκαν με τα χρόνια, ανάμεσα σε καταρράκτες, φυσικές πισίνες (βάθρες τις λένε στην Σαμοθράκη), πλατάνια, κορυφογραμμές, πύργους, αρχαίες και βυζαντινές τοποθεσίες, μερικοί από τους λόγους που αυτός ο τόπος, η Σαμοθράκη, όπως σας είπα αρχή-αρχή ακόμα, παραμένει για χιλιάδες χρόνια μοναδικός.

Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν και με την δημιουργία σύγχρονων οδικών δικτύων, πολλά από τα φυσικά μονοπάτια του νησιού εγκαταλείφθηκαν, τμήματά τους εξαφανίστηκαν κάτω από την πυκνή βλάστηση και άλλα καταστράφηκαν από τα καιρικά φαινόμενα. Και τώρα είναι αδιάβατα ή δύσβατα ή επικίνδυνα τέλος πάντων.


Αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Σοφοί άνθρωποι οι πρόγονοι μας. Η ανάπτυξη του φυσικού τοπίου σε βάρος των μονοπατιών, μπορεί μεν να κατέστρεψε τα μονοπάτια, είχε όμως σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στη θέση τους ειδυλλιακά τοπία, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που μας καλούν σήμερα και μας προκαλούν, θα πρόσθετα, να τα εξερευνήσουμε.


Για την εξερεύνηση τους όμως απαιτείται η αποκατάσταση των μονοπατιών, έτσι ώστε να γίνουν και πάλι προσβάσιμα με ασφάλεια από τους επισκέπτες, τους περιπατητές, τους ορειβάτες και τους φυσιολάτρες απ' όλο τον κόσμο. Και η πρωτοβουλία αποκατάστασης για την οποία σας έλεγα, έχει σαν στόχο, μέσα από την αποκατάσταση, να κάνει τα Ιστορικά Μονοπάτια της Σαμοθράκης και πάλι λειτουργικά, για να δεχτούν επισκέπτες, περιπατητές και αναρριχητές από όλο τον κόσμο, που είναι λάτρεις της φύσης και του εναλλακτικού τουρισμού.


Εδώ θα κάνω μια παύση, για να σας πω, ότι η Σαμοθράκη δεν είναι τόπος για καλοπερασάκηδες. Μακράν αυτού που θα λέγαμε εμπορικός τουριστικός προορισμός, η Σαμοθράκη, με την μακραίωνη ιστορία της, μαζί με τη σπάνια φυσική ομορφιά, τις βάθρες, τις θερμές πηγές και τους αμέτρητους καταρράκτες της, αν και άγνωστη ακόμα στους πολλούς, είναι μία πρόκληση για τον επισκέπτη που θα θελήσει να την εξερευνήσει και είναι ένας προορισμός ιδανικός για hiking, trekking, canyoning, που απευθύνεται ιδιαίτερα σε εκείνους που αγαπούν την ζωή μέσα στη φύση και την περιπέτεια.

Δεν είναι για τρυφερά πόδια η Σαμοθράκη, παρ’ όλο που είναι. Θέλω να πω, ότι παρά το ότι έχει τις αναγκαίες υποδομές για τον μέσο επισκέπτη και ακόμα και τα μονοπάτια της, όταν με το καλό φτιαχτούν, είναι διαβαθμισμένα, από πολύ εύκολα, των 40 λεπτών, μέχρι τα πολύ δύσκολα, διαρκείας πολλών ωρών, εν τούτοις ο μέσος επισκέπτης απλά θα στερηθεί την χαρά να εξερευνήσει τις κρυμμένες ομορφιές του νησιού, αν βαριέται ή έχει έλθει αποκλειστικά για ξεκούραση.


Όλα αυτά, για να καταλήξω να σας πω, ότι στόχος της πρωτοβουλίας των τριών φορέων, είναι να χρηματοδοτηθεί αυτό το φιλόδοξο έργο μακράς πνοής και με την αποκατάσταση των μονοπατιών, να δώσει πρόσβαση στον επισκέπτη στην ανεξερεύνητη ακόμα πλευρά της και να βάλει εντέλει την όμορφη Σαμοθράκη στον χάρτη με τους καλύτερους οικο-τουριστικούς προορισμούς.

Η Σαμοθράκη


Πόσοι άνθρωποι αλήθεια, γνωρίζουν το νησί της Σαμοθράκης ή είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν; Σίγουρα όχι όσοι θα ‘πρεπε. Την είπαν νησί των μεγάλων θεών και φυλαχτό στην άκρη του Αιγαίου, ένα βουνό στη μέση του πελάγους η Σαμοθράκη, είναι ένας τόπος μαγικός, που δεν ξεχνιέται, είπαν. Αυτό το απομακρυσμένο μικρό κομμάτι γης, που δημιουργήθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια, από ηφαιστειακή λάβα, με το τεράστιο βουνό του που δεσπόζει, την εκπληκτική ιστορία του και την εξαιρετική ομορφιά του, βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο και φτάνει κανείς εκεί, μόνο με πλοίο από την Αλεξανδρούπολη ή με ελικόπτερο.

Κάπου στην άκρη της Ελλάδας, τόσο άκρη που μοιάζει ασήμαντη, βρίσκεται αυτό το ιδιαίτερο νησί, με ιστορία που φτάνει μέχρι την μυθολογία. Ήταν λέει το νησί του Αιόλου, μας λέει η μυθολογία. Ένα νησί για μύστες και κυνηγούς θησαυρών. Ένα μέρος με ενέργεια και μαγεία που σε κάνει να επιστρέφεις εκεί ξανά και ξανά.

Ο τόπος που τα έχει όλα. Μόνο μέσα σε 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα η φύση φιλοξενεί την ιστορία, την λατρεία, τα μυστήρια, την ίαση και την γαστρονομία και αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που η Σαμοθράκη είναι μοναδική.


Ένα νησί που συνδυάζει αρμονικά, όλα όσα θα ήθελε ο επισκέπτης, με την μεγαλειώδη φύση, τη θάλασσα, τις πηγές, τους καταρράκτες, το γεμάτο ενέργεια ορεινό στοιχείο και με έντονο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η Σαμοθράκη αποτελεί ένα μυθικό σκηνικό, προορισμένο να ικανοποιήσει πολλές και διαφορετικές ταξιδιωτικές προτιμήσεις.

Με τα μοναδικά ιστορικά μονοπάτια του όρους Σάος, μέσα από μια οργιώδη βλάστηση, πυκνά δάση, πλατάνια, ιαματικές πηγές και αμέτρητους καταρράκτες που καταλήγουν σε μικρές «βάθρες», το νησί είναι φτιαγμένο γι’ αυτούς που αγαπούν την περιπέτεια και τις δραστηριότητες με φόντο την φύση.

Φιλόξενος τόπος η Σαμοθράκη, είναι σίγουρο ότι θα γοητεύσει με την αυθεντικότητα και την ζεστασιά των ντόπιων, την ενέργειά του, τη φύση του και, βέβαια, με το φαγητό. Με τα παραδοσιακά, φιλόξενα καταλύματα σπαρμένα παντού στο νησί και τα γραφικά ταβερνάκια του, με τις παραδοσιακές νοστιμιές, η Σαμοθράκη κερδίζει τον επισκέπτη, εκτός των άλλων και με το χαμόγελο και την ζεστασιά των ανθρώπων της.

Ιστορία


Εκτός από την φυσική ομορφιά, στη μακραίωνη ιστορία της η Σαμοθράκη υπήρξε επίσης πόλος έλξης σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Φίλιππος Β’, η Ολυμπιάδα και η Αρσινόη Β’. Τα Καβείρια Μυστήρια που τελούνταν στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, την είχαν καταστήσει ένα πολυπολιτισμικό και σημαντικό τόπο και παραμένει μέχρι σήμερα ένας μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τόπος. Πολλά ξένα πανεπιστήμια, ανάμεσα τους και το πασίγνωστο Emory University, έχουν μόνιμα αποστολές τους στο νησί, που μελετούν το άφθονο ιστορικό, ανθρωπολογικό και λαογραφικό υλικό του νησιού.

Το σημερινό όνομα της νήσου προέρχεται από το αρχαιοελληνικό Σάμος, που σημαίνει “ύψος κοντά στο γιαλό” και ήταν μία από τις ονομασίες της κατά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.
Γνωστή επίσης ως η πατρίδα της Νίκης, ως νησί του Αιόλου και των μεγάλων θεών και ως γη των Καβείρων, η Σαμοθράκη είναι ένας μυστικιστικός τόπος, με διάχυτο το αρχαιολογικό στοιχείο να εκτείνεται μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους. Οι πρώτοι κάτοικοι της Σαμοθράκης χάνονται στα βάθη των προϊστορικών χρόνων και πρόσφατες ανασκαφές φανέρωσαν οικισμό που χρονολογείται γύρω στο 5.500πΧ.

Ελληνικές και ξένες θεότητες, οι θεοί του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας, την επέλεξαν για κατοικία τους. Από την Σαμοθράκη, λένε, παρακολουθούσε ο θεός Ποσειδώνας την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου, ενώ ο Σάος, το ιερό βουνό της αρχαιότητας με τις άγριες κορυφές, την βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, φιλοξένησε τα Καβείρια Μυστήρια και οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης στο νησί ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή. Ένας αληθινός θησαυρός, τόσο από αρχαιολογική όσο και από ανθρωπολογική σκοπιά.


Κατά το 1500πΧ μετοίκησαν στο νησί Θράκες στην περιοχή της σημερινής Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού. Εκείνοι θέσπισαν τη μυστηριακή θρησκεία των Καβείρων καθιστώντας τη Σαμοθράκη ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Η σημερινή Παλαιόπολη είναι ο τόπος στον οποίο δημιούργησαν βωμούς λατρείας. Τον 7ο αιώνα έφτασαν στο νησί Έλληνες αιολικής καταγωγής. Οι νέοι κάτοικοι ενσωματώθηκαν με την τοπική λατρεία, έχτισαν τείχη, ναούς και κτίρια στο Ιερό. Την περίοδο αυτή η Σαμοθράκη ήταν ανεξάρτητη πόλη – κράτος και είχε το δικό της ασημένιο νόμισμα και πολεμικό στόλο.

Το νησί έπεσε εύκολα στα χέρια των Περσών και το 168πΧ πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή η Σαμοθράκη αναγνωρίστηκε ελεύθερη πολιτεία και τα Καβείρια μυστήρια έλαβαν την ύστατη ακμή τους. Μετά το 49μΧ και την άφιξη στο νησί του αποστόλου Παύλου, επικράτησε ο Χριστιανισμός και το Ιερό των Μεγάλων Θεών έφτασε στην παρακμή και καταστροφή του.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών


Βρίσκεται στην Παλαιόπολη 6,5 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα, το λιμάνι σου νησιού. Είναι ο χώρος που τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, που παρόλο που μέχρι σήμερα παραμένουν μυστήρια, συνεχίζουν να γοητεύουν. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια την προέλευση των Καβείρων Θεών και ποιοι ήταν και τι αντιπροσώπευαν οι Μεγάλοι Θεοί και γιατί τέλος πάντων μεγάλοι και οι ερμηνείες ποικίλουν. Μεγάλες προσωπικότητες πέρασαν όμως από το Ιερό, όπως ο Φίλιππος Β’, που γνώρισε την Ολυμπιάδα, και η Αρσινόη Β’, βασίλισσα της Θράκης, στην οποία ανήκει η Θόλος. Στην ίδια τοποθεσία βρίσκεται σήμερα και το αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης.



Μετά τους Ρωμαίους, οι Βυζαντινοί ήταν οι επόμενοι κυρίαρχοι του νησιού μέχρι το 1204. Αργότερα ήρθαν οι Βενετοί και μετά η Γενουάτικη οικογένεια των Γκατιλούζι, γύρω στο 1430.

Οι πύργοι των Γκατιλούζι
Παραδείγματα υστεροβυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής, χτίστηκαν από τους Φράγκους άρχοντες Γκατιλούζι (1430-1455). Στο ακρωτήρι, εκεί που εκβάλλει ο Φονιάς βρίσκεται μεμονωμένος ο ομώνυμος μεσαιωνικός πύργος. Δυτικά της Χώρας, στην κορυφή του απόκρημνου λόφου, σώζονται τμήματα οχύρωσης, το γνωστό κάστρο της Χώρας.


Στην Παλαιόπολη πάνω στον επιβλητικό βραχώδη λόφο, κοντά στο λιμάνι βρίσκεται φρουριακό συγκρότημα που αποτελείται από 2 πύργους.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέκτησε το νησί το 1457. Το 1821 οι ντόπιοι επαναστάτησαν όμως το νησί δεν ελευθερώθηκε παρά μόνο το 1912. Η προσάρτηση στην Ελλάδα επικυρώθηκε το Φεβρουάριο του 1914. Πέρασε επίσης ένα μικρό διάστημα βουλγάρικης κατοχής κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελικά η Σαμοθράκη επανήλθε στην Ελλάδα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 2.840 μόνιμους κατοίκους.

Τα ξέρατε αυτά; Εγώ ομολογώ πως όχι. Θα δικαιολογήσετε τώρα, πιστεύω τα ξένα πανεπιστήμια, που ξεκολλημό δεν έχουν από το νησί, χρόνια τώρα, με τέτοια ιστορία.

Πολιτισμός | Η Χώρα
Τώρα θα σας πω και για την Χώρα. Πρωτεύουσα της Σαμοθράκης η Χώρα, ένας παραδοσιακός οικισμός του 10ου αιώνα, χτισμένος σε μια εσοχή του βουνού, με αμφιθεατρική διάταξη, σε υψόμετρο 300μ στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Σάος, γοητεύει με την αρχιτεκτονική της, τα πλακόστρωτα δρομάκια, το παραδοσιακό της χρώμα και το εμβληματικό μεσαιωνικό κάστρο στο ψηλότερο σημείο της.



Η Χώρα έχει από τα πιο όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, με μικρά διώροφα σπιτάκια. Τα σοκάκια τις Χώρας παίρνουν ζωή από τον κόσμο που κάνει βόλτες στα παραδοσιακά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ, τα γραφικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία. Στη Χώρα επίσης βρίσκεται ο παραδοσιακός φούρνος, που έχει κηρυχτεί μνημείο του κράτους, και ψήνει σε φούρνο με ξύλα τα πιο νόστιμα ψωμιά.

Εδώ θα πρέπει να πω ότι η Σαμοθράκη ήταν για αιώνες θύμα ληστών και πειρατών που έκλεβαν και κατέστρεφαν αρχαία μνημεία. Η Χώρα ήταν το καταφύγιο των κατοίκων και τα παράκτια μέρη εγκαταλείφθηκαν.

Η Καμαριώτισσα είναι το πανέμορφο λιμάνι και σημείο ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη, και είναι το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας, προσφέροντας απλόχερα ανάπαυση και αναψυχή στους επισκέπτες, μαζί και σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές γαστριμαργικές απολαύσεις του νησιού.


Η Νίκη της Σαμοθράκης


Κι ερχόμαστε στο πιο εμβληματικό δημιούργημα της Σαμοθράκης. Το άγαλμα της φτερωτής θεάς Νίκης που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884. Έργο άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών το 1863 από τον Κάρολο Σαμπουαζό και είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στο ναό της Σαμοθράκης. Οι άλλες δύο, αντίγραφα της, εκτίθενται η μία, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο, στη Βιέννη και η δεύτερη, στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης.

Δόξα τω θεώ να λέμε, που μας έμεινε κι εμάς μία. Να φύγετε, βρε, να πάτε αλλού, είναι η σκέψη που περνάει αυτόματα από το μυαλό μου, με κάτι τέτοια. Να φτιάξετε δικές σας Νίκες, άμα θέλετε και άμα τόσο σας αρέσουν. Αφήστε τις δικές μας κάτω!

Στις 15 Απριλίου του 1865, η αρχαιολογική αποστολή του Γάλλου υποπρόξενου Καρόλου Σαμπουαζό, έκανε ανασκαφές στα βόρεια της Σαμοθράκης. Τότε ένας Έλληνας εργάτης αναφώνησε «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα»! Είχε βρει τα πόδια και τον κορμό της Νίκης της Σαμοθράκης. «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» Μάλιστα.



Η Σαμοθράκη βρισκόταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο Σαμπουαζό χρειαζόταν την άδεια της Υψηλής Πύλης για να μεταφέρει το γλυπτό στη Γαλλία. Το άγαλμα έφτασε στο Λούβρο στις 11 Μαΐου του 1864, γρήγορα-γρηγορα δηλαδή, δεν έχασαν καθόλου χρόνου, αλλά έφτασε με σημαντικές ελλείψεις.

Είχε βρεθεί σε πολλά κομμάτια, γιατί οι καλλιτέχνες της ελληνιστικής περιόδου συνήθιζαν να φτιάχνουν τα γλυπτά σε τμήματα και να τα ενώνουν μετά. Όταν ο Σαμπουαζό πήρε τη Νίκη από τη Σαμοθράκη, είχε αφήσει πίσω την πλώρη στην οποία πατούσε το άγαλμα, γιατί πίστευε ότι ανήκε σε άλλο έργο. Χωρίς την πλώρη όμως, το άγαλμα δεν μπορούσε να σταθεί όρθιο.

Το πρόβλημα έλυσαν Αυστριακοί αρχαιολόγοι το 1875, δέκα χρόνια μετά, όταν συνειδητοποίησαν ότι τελικά η πλώρη ήταν μέρος της σύνθεσης της Νίκης. Οι Αυστριακοί αρχαιολόγοι είδαν στον τόπο της ανασκαφής τα μάρμαρα που ο Σαμπουαζό νόμισε ότι ανήκαν σε τύμβο και κάνοντας την λογική σύνδεση με ελληνικά νομίσματα που απεικόνιζαν τη Νίκη σε πλώρες πλοίων, κατάλαβαν ότι επρόκειτο για τμήματα μαρμάρινης πλώρης που ανήκε στο διάσημο γλυπτό. Ο Σαμπουαζό κατάφερε να πάρει και αυτό το κομμάτι στη Γαλλία.

Το άγαλμα είναι τεράστιο. Έχει ύψος 3,28 μ (με τα φτερά) και 5,58 μ με την πλώρη του πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο σήμερα. Φιλοτεχνήθηκε για να τιμήσει τη θεά Νίκη αλλά και μια ναυμαχία – δεν είναι βέβαιο ποια.

Εικάζεται ότι εκείνος που αφιέρωσε το έργο στο ναό της Σαμοθράκης (τόπο φημισμένο στην αρχαιότητα για την ιερότητά του) είχε δώσει παραγγελία να σχεδιαστεί ένα μικρό σύμπλεγμα θεάς και πλοίου. Ίσως, λένε, να κρατούσε στεφάνι για το νικητή ή είχε υψωμένο το χέρι της στο στόμα για να διαλαλήσει τη νίκη, χωρίς να κρατά τίποτα ή, τέλος, ίσως χαιρετούσε. Το άγαλμα ήταν στερεωμένο στην μαρμάρινη πλώρη ενός πλοίου και έδινε την αίσθηση ότι μόλις είχε «προσγειωθεί» σε αυτό και πατούσε στιγμιαία μόνο σ’ αυτό.

Μία εκδοχή των αρχαιολόγων για το αφιέρωμα επί πολλά χρόνια ήταν πως το είχε κάνει ο Δημήτριος ο Πολιορκητής (337-283 Π.Χ.) όταν νίκησε τον στόλο του Πτολεμαίου στα ανοιχτά της Κύπρου γύρω στο 290 Π.Χ. Σήμερα όμως πολλοί πιστεύουν ότι το αφιέρωσαν οι Ρόδιοι όταν το 191 Π.Χ., συμμαχώντας με την Πέργαμο, νίκησαν τον Αντίοχο Γ΄ της Συρίας σε ναυμαχία στα ανοιχτά της Σίδης.

Διαδικτυακή Καμπάνια για τα Ιστορικά Μονοπάτια της Σαμοθράκης


Με στόχο λοιπόν τον σχεδιασμό, την χρηματοδότηση και την ανακατασκευή των ιστορικών μονοπατιών της Σαμοθράκης, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Παρισιού, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Δήμος Σαμοθράκης, αποφάσισαν και πραγματοποιούν φέτος, από τα τέλη Μαΐου έως και τις αρχές Ιουλίου, την διαδικτυακή καμπάνια πληθοπορισμού – crowdfunding, Samothrace | Walk with me, για τη συγκέντρωση του ποσού των 25.000 ευρώ για την υποστήριξη του έργου.

«Δεν μιλούμε για τεχνικές επεμβάσεις, αλλά για σηματοδότηση και ανάδειξη παλιών φυσικών μονοπατιών, κάποια από τα οποία είναι εντελώς άγνωστα», διευκρινίζει σε συνέντευξη του ο δήμαρχος Σαμοθράκης. Όσον αφορά την επιλογή του πληθοπορισμού (crowdfunding) για τη συγκέντρωση του ποσού, ο δήμαρχος εξηγεί πως «τα τελευταία χρόνια λόγω μεγάλης ένδειας και πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης δεν θα είχαμε εύκολα το ποσό των 25.000. Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να το αναζητήσουμε από αλλού αλλά με αβέβαιο το πότε και αν θα το εξασφαλίσουμε. Ο κύριος λόγος όμως που επελέγη η διαδικτυακή καμπάνια είναι η διάχυση της πληροφορίας, η προσέγγιση του κόσμου ώστε να γνωρίσει την πατρίδα της Νίκης και τους ανθρώπους της».

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης δεν παραλείπει στη συνέντευξη του να υπογραμμίσει και το ρόλο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης στην προβολή της γενέτειράς της. «Η Νίκη της Σαμοθράκης, ένα από τα διασημότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Λούβρο, το οποίο επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ο ισχυρός λόγος σύνδεσης του νησιού με το άγαλμα. Όλοι και οι Γάλλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη σύνδεσης του έργου τέχνης με την πατρίδα του.

Αμέτρητα τα μονοπάτια μέσα στο βουνό που διασχίζουν ορμητικούς καταρράκτες, φυσικές λιμνούλες, ιαματικές πηγές, προϊστορικούς οικισμούς, γενοβέζικα κάστρα και βυζαντινούς ναούς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξερεύνηση τους, είναι η αποκατάσταση των μονοπατιών ώστε να είναι και πάλι προσβάσιμα με ασφάλεια από τους επισκέπτες, τους περιπατητές και τους ορειβάτες, φυσιολάτρες απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως το 80% του νησιού είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000».

Στην προσπάθεια λοιπόν να βρεθούν τρόποι, που θα έφερναν κοντά στο νησί τους επισκέπτες, να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο του, ξεκίνησε το CCHEL, σαν πρώτο βήμα, χρηματοδοτώντας την ταινία-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Σαμοθράκη», της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Αγγελικής Αριστομενοπούλου, η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και φυσικά στο ακριτικό νησί.

Παράλληλα, από την πλευρά της, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, χρηματοδότησε μια μελέτη, με τίτλο «Μονοπάτια Πολιτισμού της Σαμοθράκης» ένα έργο του δασολόγου - μελετητή Γιάννη Στεφανίδη, βασισμένο στ’ αχνάρια των παλιών μονοπατιών.

Η αρχή είχε γίνει. Ενώνοντας δυνάμεις οι δύο οργανισμοί και σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης και την τοπική κοινότητα, έβαλαν σαν στόχο την αναβάθμιση των ιστορικών μονοπατιών της Σαμοθράκης, με απώτερο σκοπό, να προσελκύσει το νησί επισκέπτες από όλον τον κόσμο, που θα το επισκέπτονται και θα το απολαμβάνουν ιδανικά όλο τον χρόνο.

Crowdfunding - Τι είναι


Να σας πω όμως και λίγα πράγματα να ξέρετε για το crowdfunding ή πληθοπορισμό, όπως το βαφτίσαμε ελληνικά. Χρηματοδότηση από το πλήθος είναι το crowdfunding ή διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση, και είναι μια ιδέα, η οποία προσφέρει οφέλη και στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Κάθε χρήστης μπορεί να συνεισφέρει σε μια ιδέα, που πιστεύει ότι αξίζει, δίνοντας από λίγα μόλις ευρώ μέχρι αρκετές εκατοντάδες, ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Από την πλευρά της η επιχείρηση προσφέρει κάποια αποκλειστικά προνόμια. Για παράδειγμα, οι υποστηρικτές μπορούν να αποκτήσουν το τελικό προϊόν με σημαντική έκπτωση ή να λάβουν μια συλλεκτική έκδοση και άλλα δώρα. Έτσι, όλοι έχουν κάποιο κίνητρο.

Αυτού του είδους η χρηματοδότηση από το πλήθος είναι εφικτή χάρη σε ειδικευμένες διαδικτυακές πλατφόρμες που παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια συναλλαγών και τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείριση μιας τέτοιας καμπάνιας. Η πιο γνωστή από αυτές είναι το Kickstarter, θα το έχετε ακούσει, ενώ ιδιαίτερα ενεργές είναι και οι Indiegogo, και πολλές άλλες.

Το crowdfunding είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό και για ειδικά ενδιαφέροντα, όπως για τον αγροτικό τομέα, για μικρές επιχειρήσεις σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και βέβαια για μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες, όπως για αυτή που σας μιλάω, με τα μονοπάτια της Σαμοθράκης.

Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας την διαδικτυακή παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο τίτλος της οποίας είναι Samothrace | Walk With Me, οι δύο οργανισμοί, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο CCHEL, από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΕΤκαι τον Δήμο Σαμοθράκης, άνοιξαν στο κοινό ένα λογαριασμό crowdfunding, στην πλατφόρμα CHUFFED, μια πλατφόρμα που ειδικεύεται σε μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες, για όλους όσους ενδιαφέρονται να δουν τα μονοπάτια της Σαμοθράκης να παίρνουν ζωή με την βοήθεια τους.

Απευθυνόμενοι στον απλό πολίτη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σε οργανισμούς, ζητούν την διαδικτυακή υποστήριξη όλων και καλούν τους φίλους της Σαμοθράκης, που συντάσσονται με το όραμα αυτό, να ενημερωθούν και να στηρίξουν το φιλόδοξο, αλλά τόσο αναγκαίο έργο της αποκατάστασης των ιστορικών μονοπατιών της Σαμοθράκης.

Μερικά στοιχεία ακόμη


Μια πρωτοβουλία Crowdfunding εξαρτάται για να επιτύχει, από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, που προσφέρουν μικρά ποσά ο καθένας. Για να γίνει αυτό, απαραίτητο είναι το διαδίκτυο, για να μπορούν οι διοργανωτές, να κοινοποιούν όλα εκείνα, που περιγράφουν με ειλικρίνεια τον στόχο, τα οφέλη που θα προκύψουν, αλλά και τις δυσκολίες της υλοποίησης. Να μπορεί δηλαδή να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία.

Επιλέχθηκε ο τρόπος αυτός, για ένα κοινωφελές έργο, όπως αυτό με τα ιστορικά Μονοπάτια της Σαμοθράκης, επειδή σε σύγκριση με τις απλές χορηγίες, το Crowdfunding, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα, ότι βοηθά στην προβολή και την διάδοση του έργου σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Ακόμα και αν δεν πιάσεις δηλαδή τον οικονομικό στόχο που έθεσες, το crowdfunding έχει το πρόσθετο όφελος, ότι σου χαρίζει μια δημοσιότητα και μια προβολή.

Δεν είναι εύκολο να πείσεις τον κόσμο να συμβάλει οικονομικά, σε μια υπόθεση και για ένα σκοπό, αν δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον και το ίδιο κίνητρο που κινητοποιεί κι εσένα τον ίδιο, που το ξεκίνησες. Χρειάζεται να υπάρχει μια ταύτιση.

Κι εδώ φαίνεται η χρησιμότητα των social media. Για να κερδηθεί το παιχνίδι χρειάζεται να προσεγγίσει κάποιος χιλιάδες άτομα, τα οποία μόνος του δεν θα μπορούσε. Με τα social media όμως, το Facebook, το Instagram και τα παρεμφερή, η κάθε κοινοποίηση και το κάθε like που βάζει κάποιος σε μια ανάρτηση, αυτόματα την βλέπουν και όλοι οι φίλοι του, που τον ακολουθούν. Έτσι η διάδοση της πληροφορίας γίνεται πιο εύκολη.

Από την άλλη πλευρά, το χαμηλό ύψος του ποσού, που καλείται ο καθένας να συνεισφέρει, βοηθάει πάρα πολύ να πεισθεί και ο πλέον συντηρητικός χρήστης. Κι εδώ έρχεται να βοηθήσει η απλή αριθμητική.

Απλή Αριθμητική των Social Media


Δείτε, πως μεταφράζονται σε αριθμούς όλα αυτά
Αν μια σελίδα στο Facebook, π.χ. η σελίδα @SamothracePaths που δημιουργήθηκε για τα Μονοπάτια της Σαμοθράκης, έχει φτάσει τα 2000 άτομα σε ακολούθους, που την έχουν δει και έχουν εκφραστεί με Like για αυτήν, αν πούμε ότι 400 από αυτά τα άτομα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά το έργο της αποκατάστασης, δείτε τι συμβαίνει και ποιες είναι οι δυναμικές που αναπτύσσονται.

Αν ο κάθε ένας από αυτά τα 400 άτομα ενεργοποιηθεί και κοινοποιεί τις αναρτήσεις της σελίδας και βάζει Like κλπ, μπορεί να επηρεάσει με θετικό τρόπο άλλα πρόσωπα από το φιλικό του περιβάλλον, που μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται να δουν τα παρατημένα Μονοπάτια της Σαμοθράκης να παίρνουν ζωή και το νησί να γεμίζει κόσμο.

Σκεφθείτε τώρα, αν ο κάθε ένας από τα 400 αρχικά άτομα μπορέσει να επηρεάσει 9 μόνο άτομα από το περιβάλλον του, με μέσο όρο συνεισφοράς τα 15 ευρώ, ο κάθε ένας, από 5 μέχρι 20 ευρώ δηλαδή, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 400 επί 10 επί 15, 60000 ευρώ! Όμως για τα Μονοπάτια χρειάζονται μόνο 25000 ευρώ.

Φαντασθήκατε ποτέ, πόση δύναμη έχουν τα social media;

Συμμετέχω


Σπίρτα μου, όλο αυτό το αφιέρωμα στην Σαμοθράκη, έγινε γιατί πιστεύω πολύ στις εθελοντικές, μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες, που συναντάμε κάθε τόσο μπροστά μας. Αυτές έστειλαν παιδάκια στο εξωτερικό να γιατρευτούν, που δεν είχαν καμία ελπίδα εδώ, κάτι τέτοια τρελά όνειρα κάποιων παλαβών έχουν στηρίξει τους άστεγους της Αθήνας, μια τέτοια ελπίζω ότι θα μπορέσει να βάλει την ακριτική Σαμοθράκη ανάμεσα στους δημοφιλείς διεθνείς τουριστικούς προορισμούς.

Από την Δευτέρα 28 Μαΐου και για πενήντα μέρες, θα είναι ανοιχτή στο κοινό η πλατφόρμα crowdfunding στο Chuffed, όπου μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει ότι προαιρείται, ανάλογα με τις δυνάμεις του, με ποσά που ξεκινούν από μόλις 5 ευρώ. Μια μικρή συνεισφορά από πολλούς είναι αρκετή. Εκεί μπορεί να δει κανείς και τα ανταποδοτικά - μικρά δωράκια για τους υποστηρικτές, που παίζουν τον ρόλο του "Ευχαριστώ!"

Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε, παίρνοντας μέρος στο Παιχνίδι της Νίκης, στα πλαίσια του οποίου καλούμε όλους τους φίλους μας στο Facebook, να μας ακολουθήσουν και να συνδράμουν, με ότι μπορεί ο καθένας στο μεγαλεπήβολο αλλά τόσο αναγκαίο έργο της αποκατάστασης των μονοπατιών της Σαμοθράκης.

Δεν είναι εύκολο για τον καθένα από μας να συνεισφέρει 100 ή 150 ευρώ, αλλά δέκα άτομα μαζί, όπως τα λογαριάσαμε πριν, από 10 ευρώ ο καθένας μέσο όρο, μπορούν! Αυτή είναι η δύναμη των social media. Βραβεία δεν έχουν ορισθεί, ακόμα τουλάχιστον, απ’ όσο ξέρω, γιατί όλοι όσοι συμμετέχουν, είναι εξ ορισμού νικητές. Για την ώρα έγινε γνωστό ότι θα δημιουργηθεί μια Βίβλος Υστεροφημίας στο νησί με τα ονόματα όσων συμμετείχαν ενεργά.

Εγώ από την πλευρά μου, καλώ όσους αγαπούν τη Σαμοθράκη, αλλά και τις προκλήσεις να αναλάβουν δράση! Ήρθε ο καιρός να γνωρίσει ο κόσμος την πατρίδα της Νίκης. Και αργήσαμε!

Πατήστε τον σύνδεσμο, που θα βρείτε στα σχόλια της εκπομπής, για να επισκεφθείτε την πλατφόρμα Chuffed που άνοιξε στο κοινό για την Σαμοθράκη. Μην σας κάνουν εντύπωση τα Αγγλικά, είναι επειδή η πλατφόρμα είναι διεθνής. Εμείς πατάμε στα δεξιά, στο πεδίο που γράφει Donate 5 €, 25 €, 50 €, 100 € ή Enter other amount, αν θέλουμε να συνεισφέρουμε άλλο ποσό.

Όσοι είμαστε κάτοικοι Ελλάδας και έχουμε ελληνικές κάρτες, αν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, λόγω των Capital Controls και η συναλλαγή μέσω Chuffed δεν είναι εφικτή, μπορούμε εναλλακτικά να καταθέσουμε το ποσό που θέλουμε στον λογαριασμό που τηρείται από το Ελληνικό παράρτημα του CCHEL, στην τράπεζα Eurobank:
IBAN : GR54 0260 0260 0009 6010 1788 282
Δικαιούχος: Φίλοι του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων CCHEL

Μπορούμε ακόμη να καταθέσουμε και στον λογαριασμό που τηρεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην τράπεζα Alpha Bank:
IBAN : GR69 0140 1770 1770 0200 2000 045
Δικαιούχος: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Σε κάθε περίπτωση συμπληρώνουμε απαραίτητα στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμο μας, ένα email ή τηλέφωνο επικοινωνίας και το διακριτικό “Σαμοθράκη”, για να εκδοθεί η ανάλογη απόδειξη.


Όσα Spirta θέλουν να βοηθήσουν με τα Μονοπάτια της Σαμοθράκης ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή απλά έχουν κάποιο ερώτημα να θέσουν, παρακαλούνται να στείλουν μήνυμα στο Κεραμιδόγατο (The Alley Cat) στο tokeramidogato@gmail.com και στο Facebook.

Samothrace | Walk with me – Το Παιχνίδι της Νίκης


Και σαν τελευταία διευκρίνιση, επειδή είπα πριν για το Παιχνίδι της ΝΙΚΗΣ και ίσως αναρωτηθήκατε, τι θέλει να πει ο ποιητής, αφήστε με να σας πω δυο λόγια γι αυτό.

Για αρχή, πρόκειται για ένα παιχνίδι, τύποις μόνο, που σκοπό έχει να στηρίξει και να προωθήσει την δράση για τα Μονοπάτια της Σαμοθράκης. Λέω «τύποις» γιατί στο παιχνίδι αυτό, κανείς δεν είναι χαμένος και όλοι, όλοι όμως, είναι εξ ορισμού νικητές και μόνο από το γεγονός ότι άφησαν τις καρέκλες τους, σήκωσαν τα μανίκια και έλαβαν μέρος.


Το Παιχνίδι της Νίκης απευθύνεται κυρίως σε όλους όσοι εδώ και μερικούς μήνες έχουν υποστηρίξει το έργο για την αποκατάσταση των ιστορικών Μονοπατιών της Σαμοθράκης, μέσα από την σελίδα της δράσης στο Facebook Samothrace Walk With Me. Όσοι δεν έτυχε να γνωρίζετε την σελίδα, μπορείτε να την βρείτε πληκτρολογώντας @SamothracePaths ή να την επισκεφθείτε, πατώντας στον σύνδεσμο που σας παραθέτω στο τσατ της εκπομπής και να ενημερωθείτε και αν θέλετε να την ακολουθήσετε. Υπάρχει χρόνος.

Καλούμεθα λοιπόν όλοι οι υποστηρικτές, να λάβουμε μέρος στο «παιχνίδι» της Σαμοθράκης και να βοηθήσουμε με τις προσωπικές μας επαφές, ενημερώνοντας τους φίλους μας στο Facebook δηλαδή, που πιθανόν δεν γνωρίζουν για την προσπάθεια αυτή, ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην πρωτοβουλία του Crowdfunding. Γινόμαστε σταυροφόροι κατά κάποιον τρόπο.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Οι κανόνες είναι απλοί αλλά όπως σας είπα, αν έχετε ερωτήματα ή οτιδήποτε, μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο tokeramidogato@gmail.com και στο Facebook, για να σας βοηθήσω και να απαντήσω στις τυχόν απορίες που έχετε. Στόχος του παιχνιδιού είναι να πείσουμε ο κάθε ένας από εμάς, έναν αριθμό από τους φίλους μας, να συμμετάσχουν με ένα πολύ μικρό ποσό στο Crowdfunding για την αποκατάσταση των ιστορικών Μονοπατιών της Σαμοθράκης.

Για αρχή χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή στο παιχνίδι, με ένα μήνυμα που θα στείλετε στην σελίδα, Samothrace Walk With Me στο Facebook ή και στο Κεραμιδόγατο εδώ. Κάτω από το κεντρικό μπάννερ της σελίδας στο Facebook, θα δείτε το μπλε κουμπί Message ή Στείλτε μήνυμα. Πατήστε το για να ανοίξει το παράθυρο όπου μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας, ότι θέλετε να συμμετάσχετε στο Παιχνίδι της Νίκης, παραθέτοντας τα στοιχεία επικοινωνίας σας (όνομα, email).

Αφού σκεφτείτε σε ποια πρόσωπα από τον κύκλο σας μπορείτε να αποταθείτε, ποια πρόσωπα δηλαδή πιθανολογείτε ότι θα έδειχναν ενδιαφέρον, θα χρειαστεί να στείλετε ένα δεύτερο μήνυμα στη σελίδα (ή σε μένα, ξαναλέω), μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες, αναφέροντας αυτή τη φορά και τον αριθμό των ατόμων που σκέπτεστε να προσεγγίσετε, τα οποία πιστεύετε ότι θα ήταν πρόθυμα να συνδράμουν τον σκοπό, με ένα μικρό ποσό της τάξης των 5 ή 10 ή 20 ευρώ, ότι μπορεί ο καθένας.

Τέλος, θα χρειαστεί ένα τελικό τρίτο μήνυμα στη σελίδα, όπου θα αναφέρετε το σύνολο του ποσού το οποίο εσείς και οι φίλοι σας προσφέρατε, έτσι ώστε να μπείτε στο Βιβλίο των Μονοπατιών, το οποίο θα δημιουργηθεί για το ιστορικό του έργου και θα κρατηθεί στο αρχείο του νησιού. Ισχύουν βέβαια πάντα τα ανταποδοτικά για όλους όσους μπουν στην πλατφόρμα να συνεισφέρουν.

Αλλά ότι και να καταφέρουμε στο τέλος, πάλι είμαστε νικητές, γιατί μαζί παίξαμε και μαζί είχαμε την όποια χαρά αποκομίσαμε από την υλοποίηση του έργου, όταν κάποιοι από εμάς θα σκεφτόμαστε πως ξεκίνησαν όλα, όταν θα βρεθούμε σε κάποιο από τα μονοπάτια της Σαμοθράκης, ατενίζοντας το Αιγαίο στα πόδια μας. Υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση;

Now is the time to walk!


Σπίρτα, το αφιέρωμα μας έφτασε στο τέλος του. Τα Ιστορικά Μονοπάτια της Σαμοθράκης μας περιμένουν, ξεκινώντας από την Δευτέρα 28 Μαΐου και για 50 ημέρες, να τα βαδίσουμε και να δείξουμε με έμπρακτο τρόπο, πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Πατήστε στον σύνδεσμο, που σας παραθέτω στο τσατ της εκπομπής, για να επισκεφθείτε την πλατφόρμα Chuffed που άνοιξε στο κοινό για την Σαμοθράκη: https://chuffed.org/project/samothrace-walk-with-me/

Στην πλατφόρμα, τα ξαναλέω άλλη μία, πατάμε στα δεξιά, στο πεδίο που γράφει Donate 5 €, 25 €, 50 €, 100 € ή Enter other amount, αν θέλουμε να συνεισφέρουμε άλλο ποσό.

Όσοι είμαστε κάτοικοι Ελλάδας, ξαναλέω, αν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, λόγω των Capital Controls και η συναλλαγή μέσω Chuffed δεν είναι εφικτή, μπορούμε εναλλακτικά να καταθέσουμε το ποσό που θέλουμε στον λογαριασμό που τηρείται από το Ελληνικό παράρτημα του CCHEL, στην τράπεζα Eurobank:
IBAN : GR54 0260 0260 0009 6010 1788 282
Δικαιούχος: Φίλοι του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων CCHEL

Μπορούμε ακόμη να καταθέσουμε και στον λογαριασμό που τηρεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην τράπεζα Alpha Bank:
IBAN : GR69 0140 1770 1770 0200 2000 045
Δικαιούχος: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Σε κάθε περίπτωση συμπληρώνουμε απαραίτητα στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμο μας, ένα email ή τηλέφωνο επικοινωνίας και το διακριτικό “Σαμοθράκη”, για να εκδοθεί η ανάλογη απόδειξη.

Όταν κάποια στιγμή έκανα μια ανάρτηση στο Facebook, με την απλή αριθμητική του Facebook, που λέγαμε πριν, κάποιοι φίλοι τότε και έβαλαν like στην πρωτοβουλία.  Το ερώτημα τώρα είναι, πόσοι από μας θα ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια, με ένα ποσό που μπορεί να ξεκινάει από 5 ευρώ, έως όσο θέλουν; Πόσο πολύ πιστεύουμε στη δυναμική που έχουν αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες; Πόσο πραγματικά μας ενδιαφέρει, τι γίνεται σε μια κοινότητα μερικά χιλιόμετρα μακριά μας, στην άλλη άκρη του Αιγαίου; Θα μας ενδιέφερε περισσότερο, αν επρόκειτο για τον δικό μας τόπο; Θα θέλαμε τότε να ανταποκριθεί ο κόσμος του Facebook στο δικό μας κάλεσμα;


Η πλατφόρμα με το crowdfunding για την Αποκατάσταση των Ιστορικών Μονοπατιών της Σαμοθράκης, άνοιξε την Δευτέρα 28 Μαΐου. Θα είμαστε εκεί παρόντες; Όσα Σπίρτα φίλοι μου θέλουν να δηλώσουν έμπρακτα το παρόν, με οποιοδήποτε ποσό - το ποσό δεν έχει σημασία, τους παρακαλώ να μου στείλουν μήνυμα.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
Για μένα είναι ξεκάθαρο, ότι όλοι μαζί μπορούμε!
Ενώνουμε δυνάμεις και πάμε να κάνουμε γνωστό το πανέμορφο νησί, που χάρισε στον κόσμο την Νίκη.

Θυμόμαστε: Αυτοί που είναι τόσο τρελοί, για να πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που τον αλλάζουν τελικά. Και οι Super-Ήρωες μείνανε στις σελίδες των κόμιξ. Κανείς δεν θα τρέξει να μας σώσει, αν δεν σωθούμε μόνοι μας. Ξεχάστε την πολιτεία. Οι Super-Ήρωες, για άλλη μια φορά, είμαστε εμείς.




DON'T MESS WITH CATS - They are lions in disguise
On Air: κάθε Παρασκευή στις 7 το βράδυ
On Replay: Σάββατο πρωί στις 10, αχάραγα με τον πρώτο καφέ. Bring the cake!


Το post γρατζουνίστηκε responsibly από το * Κεραμιδόγατο

Όσοι δεν πρόλαβαν τις ζωντανές εκπομπές, οι εκπομπές διατίθενται στο Mixcloud, σε πακέτο για το σπίτι ;-)

Tags: #podcasts #talk_show #radio_show #streaming #alley_cat #keramidogato #radio #ράδιο #εκπομπή #κεραμιδόγατο #web_radio #pdf #print #kindle #text #article #άρθρο #κείμενο #μητέρα #μάνα #mother

Comments


DON'T MESS WITH CATS - THEY ARE LIONS IN DISGUISE
Live On Air: κάθε Παρασκευή στις 7 το βράδυ
On Replay: Σάββατο πρωί στις 10, αχάραγα με τον πρώτο καφέ. Bring the cake!
Όλες οι αναρτήσεις και το περιεχόμενο εδώ, γρατζουνίστηκαν responsibly από το * Κεραμιδόγατο
Όσοι δεν πρόλαβαν τις ζωντανές εκπομπές, οι εκπομπές διατίθενται στο Mixcloud, σε πακέτο για το σπίτι ;-)


Forget Me Not - Ακολουθήστε το Κεραμιδόγατο:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ